Een initiatief van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik

De diëtist

Wat doet de diëtist?

Ben je te dik of juist te mager? Dan kan een diëtist helpen. Deze geeft adviezen over voeding, stelt een dieet samen en begeleidt je daarbij. Daarnaast kan een diëtist je begeleiden bij ziekten zoals hartklachten, nierziekten, diabetes (suikerziekte), kanker en longziekten. Na een operatie is soms ook speciale voeding nodig, de diëtist bepaalt dan welke.

Diëtisten werken in eigen praktijken, ziekenhuizen, verpleeghuizen, verzorgingshuizen en bij thuiszorgorganisaties. De behandeling bij een diëtist kan alleen worden gestart met een verwijzing van een arts. De diëtist zal de arts informeren over het dieetadvies en de bereikte resultaten.

De diëtist wordt niet vergoed door het basispakket van de zorgverzekering. Soms wel als je een aanvullende verzekering hebt. Kijk van tevoren goed na of je de diëtist zelf moet betalen of niet.

Bezoek aan de diëtist

Heb je voor het eerst een afspraak met een diëtist? Bereid je dan goed voor.

  • Vertel de diëtist waarom je komt, wat je klachten zijn.

  • De diëtist zal vragen naar je voedingsgewoonten, maak hier van tevoren een overzicht van. Soms stuurt de diëtist je een vragenlijst of voedingsdagboek om in te vullen.

  • Geef informatie waar de diëtist rekening mee moet houden, bijvoorbeeld (wisselende) werktijden, drukke baan, moeilijke situaties (zoals uit eten gaan, Ramadan, verjaardagen en feestdagen, eetbuien).

  • Gebruikt je naaste medicijnen? Vertel dat dan aan de diëtist. Medicijnen kunnen je gewicht beïnvloeden, of je smaak, of voor problemen met de stoelgang zorgen.

  • Er zijn diëtisten speciaal voor mensen met een Turkse, Marokkaanse of Surinaamse achtergrond. Vraag ernaar bij de huisarts.

Alleen zo kan de diëtist een dieet opstellen dat bij jou past.

Handig om te weten

Het kan prettig zijn een vertrouwd iemand mee te nemen naar de diëtist, bijvoorbeeld als je niet goed Nederlands spreekt of verstaat.

Via de website van Zorgkaart Nederland kun je je ervaring delen die je hebt met een diëtist. Ook kun je zien welke diëtisten er allemaal bij jou in de buurt zijn en wat de ervaringen zijn van anderen.

Meer informatie

Laatste update op 15-07-2013